Lampan använder cookies för att förbättra användarvänligheten samt för att vi ska kunna erbjuda ett relevant innehåll. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder dem. - Läs mer - Stäng

ORDLISTA OCH TERMER


Nedan har vi summerat förklaringar på vanliga termer som är viktiga att veta när du skall göra ditt val av ljuskälla. Finner du inte det du söker i guiden är du varmt välkommen att kontakta oss.


EFFEKT (W)

Enhet: watt (W) Mått på elförbrukning. Effekten anger INTE hur mycket ljus som produceras.

LJUSFLÖDE (lm)

Enhet: Lumen (lm) Allt ljus som en ljuskälla kontinuerligt alstrar i alla riktningar. Som jämförelse kan man säga att ett stearinljus har ca 12 lumen, 40W glödlampa ca 420 lumen samt lysrör 39W ca 3500 lumen. Lumen berättar alltså hur mycket ljus en ljuskälla ger.

FÄRGTEMPERATUR (K)

Enhet: Kelvin (K) anger ljusets karaktär, t ex varmvitt, vitt eller dagsljus. En låg färgtemperatur nära 2000K betyder en varmtonad glödljuskaraktär. Dagsljuset ligger på 6500K vilket är en neutral balans mellan färgerna i ljuset.

FÄRGÅTERGIVNING (Ra)

Enhet: Ra-index (ra) är ljusets förmåga att återge färger naturligt. Ra 100 är det samma som mycket god färgåtergivning. Ra 0 är att färgerna inte kan återges alls. Ett Ra värde på 70-80 är vad människan behöver för att kunna få god färgåtergivning.

LJUSSTYRKA (lx)

Enhet: Lux (lx) är begreppet som talar om ljusflödet (lm) som träffar en yta per kvadratmeter och berättar alltså hur ljus en yta kommer att bli. Belysningsstyrkan är det vanligaste mått begreppet för ljus och det lättaste att mäta. Lux kan likväl skrivas som lumen per kvadratmeter, dvs ljuskällans ljusflöde (lm) som når fram till en specifik belyst yta per kvadratmeter. Lux mäts alltså på den belysta ytan och beroende på ljuskällans avstånd ändras också lux-nivån. För inomhusarbete är styrkan 500 till 1000 lx vanliga, i hemmiljö ca 200 lx.

LJUSUTBYTE (lm/W)

Enhet: Lumen per watt (lm/W) effektiviteten på en ljuskälla, alstring av ljus/förbrukad watt. Ljuskällan är en transformator som omvandlar el till ljus, ljusutbytet anger ljuskällans effektivitet vid omvandling. Därmed är det ett mått på hur ekonomisk ljuskällan är. Man bör sträva efter att få så många lumen och förbruka så få watt som möjligt utan att ge avkall på ljusets kvalité.

ENERGI (kWh)

Kilowattimmar (kWh) är effekten vi använder under en specifik tid. Ljuskälla på 100W = 0,1KW.

Copyright © 2017 Magento, Inc. All rights reserved.