Lampan använder cookies för att förbättra användarvänligheten samt för att vi ska kunna erbjuda ett relevant innehåll. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder dem. - Läs mer - Stäng

Ljussättning

Att ljussätta ett hem eller kontor är inte så stor skillnad mot hur man ska tänka i allmänhet. Det gäller att rikta ljuset på ett sätt att det skapar stämning och fungerar bra för den funktion som rummet ska användas till. Ett rum behöver oftast mer ljus än man tror, det gäller att sätta ljus med rätt placering och ibland kombinera mjukt ljus och hårt ljus. Grundläggande ljussättningar handlar om att välja rätt ljus och olika typer av ljus. Resultatet kommer bli ett bra ljus som kommer fungera och upplevas som funktionellt och bra. Genom att använda mobila lampor kan man testa ljussättningen på olika sätt utan att göra installationen fast.

LJUSSÄTTNING I OLIKA MILJÖER

Att ljussätta eller ljusdesigna rum och miljöer kräver kunskap och övning. Det kan ta lång tid att lära sig vad som fungerar för olika förutsättningar. Som tumregel inom ljussättning så utgår man ifrån tre olika behov av belysning- allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning. Det som är viktigt att komma ihåg är att det inte finns några rätt eller fel när man ljussätter eller ljusdesignar sitt hem. Våga prova dig fram till vad som är rätt för just dig!

  • Var ifrån kommer det naturliga ljuset?
  • Ska jag sätta lampor för att efterlikna det naturliga ljuset?
  • Behöver jag komplettera det naturliga ljuset?
  • Hur skapar ljuset känsla i rummet/miljön?
  • Behöver jag ha olika lampor för olika funktioner?
  • Hur ska ljuset och lamporna användas under dagens alla timmar?
  • Behöver några lampor kompletteras med dimmer?
  • Ska några lampor ge ljus som är lyser dygnet runt?

VAD ÄR BRA LJUSSÄTTNING

Genom att dra nytta av rummets naturliga ljusflöde så får du en bra känsla för hur mycket du behöver komplettera med artificiellt ljus. Rummets inredning, färger och material påverkar ljusets flöde i rummet så beroende på hur rummet är inrett med möbler, färger och material så kan du behöva olika mycket samt olika typ av ljus. Även din livsstil påverkar hur många och vilka ljuspunkter du bör satsa extra på. Vad är då en bra ljussättning? En bra ljussättning utgår ifrån det naturliga ljuset som finns i ett rum eller i en miljö. Ett mörkt rum med små eller inga fönster behöver satsa ordentligt på allmänbelysningen och en bra allsidig plafond eller takspotlight mitt i rummet är en bra utgångspunkt. Rummets användningsområde styr vilken typ av lampa som behövs. Sedan är det viktigt att titta på de funktioner som finns i rummet - funktionsbelysning. Ett kontor behöver exempelvis kompletteras med en bra skrivbordslampa med ett riktat vitt ljus omkring 3000K (Kelvin). Därefter tänker man på känslan som skall infinna sig om kvällen - stämningsbelysning, ofta i form av en fönsterlampa eller bordslampa med varmt ljus omkring 2100K (Kelvin). Läs mer om ljussättning inomhus här.

LJUSSÄTTNING UTOMHUS

Att planera sin ljussättning utomhus kan vara svårt. Det är många aspekter att ta tillvara på och det är viktigt att det blir ett bra och hållbart resultat. Oavsett om man står i planeringsstadiet vid ett nybygge eller skall uppdatera befintlig belysning så är det bra att komma ihåg att ljuset i första hand skall vara funktionellt och vägleda dig i många år framåt. En bra och funktionell utomhusbelysning skall inge en känsla av trygghet och samtidigt skapa en välkomnande atmosfär. Läs mer om ljussättning utomhus här.

Copyright © 2017 Magento, Inc. All rights reserved.